Een elektricien in Rotterdam wijst consumenten regelmatig op het feit, dat zij de meterkast als het hart van hun woning kunnen zien. In de meterkast komt de stroom van buiten de woning naar binnen, om dit vervolgens te verdelen over de diverse groepen in de groepenkast. Ook zorgt de meterkast voor de controle op de in- en uitgaande hoeveelheid stroom. Wanneer de binnenkomende stroom groter is dan de uitgaande stroom aan energie, dan zal dit leiden tot het automatisch omschakelen van de hoofdschakelaar. Wanneer er sprake is van een lek, kan dit ertoe leiden dat elektrische apparaten onder stroom komen te staan. Je moet er niet aan denken! In dit artikel vertelt de elektricien je meer over de elektriciteit binnen je woning.
Vernieuwen van de groepen in de meterkast
Bij een verbouwing van- of bijvoorbeeld aanbouw aan je woning kan een wijziging van de groepen in de meterkast noodzakelijk zijn. Het is belangrijk je hierbij te beseffen dat de meterkast na het doorvoeren van zo’n wijziging moet voldoen aan de laatste richtlijnen op het gebied van veiligheid. Zou je de meterkast niet aanpassen, dan is dit in de basis niet verplicht. Logischerwijs wordt het wel sterk aangeraden om de meterkast periodiek na te laten kijken door een elektricien.
Voorkom een overbelasting van de meterkast
Een van de meest voorkomende oorzaken van een stroomstoring in huis is een overbelasting van groepen in de meterkast. Voorkom dit door de groepenkast tijdig uit te breiden met nieuwe groepen. Een groep kan zo’n 3.500 Watt aan vermogen leveren. Wil je hier apparaten op aansluiten die gezamenlijk meer dan 3.500 Watt vermogen vergen? In dat geval schakelt de stop in de meterkast om; er ontstaat een stroomstoring.
Verschil tussen een 1-fase- en 3-fasenaansluiting
Meterkasten binnen woningen worden standaard voorzien van een 1-fase- of 3-fasenaansluiting. Van beide soorten komt de 1-faseaansluiting het meest voor. Het aantal fasen staat voor het aantal stroomkabels wat de woning binnenkomt. Je kunt met een 3-fasenaansluiting meer stroom verbruiken. Dit betekent echter niet dat het voltage van deze aansluiting hoger ligt; je gebruikt stroom op 230 Volt (net als bij een 1-faseaansluiting).
De laatste jaren neemt het aantal woningen met een 3-fasenaansluiting toe in Nederland. Het valt te verklaren door het feit dat dit type aansluiting wordt aangeraden voor het gebruik van een warmtepomp, zonnepanelen en bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Zonder 3-fasenaansluiting zou de kans op een overbelasting groot zijn.