Ongeveer 10% van de Nederlandse woningen heeft al zonnepanelen. En dat aantal neemt snel toe. Een investering in zonnepanelen kun je er in 6 of 7 jaar uit hebben. Nu is alleen de vraag waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen. In dit artikel krijg je informatie over veel voorkomende vragen omrent zonnepanelen.
Wat is het rendement met zonnepanelen?
Veel leveranciers van zonnepanelen berekenen een verkeerd rendement voor. Ze nemen veelal de afschrijving niet mee en vergeten de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) van de zonnepanelen. Ook vergeten ze dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als je die allemaal meeneemt dan blijkt het rendement op de investering circa 4% tot 6% te bedragen en niet 10% zoals veel leveranciers zeggen.
De landelijke subsidieregeling bestaat niet meer. Wel zijn er lokale subsidies vanuit gemeentes. Overigens zijn zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel. Je kan namelijk de BTW terugvorderen, ook als particulier. Laat je vooral eerst goed inlichten door een professional mocht je zonnepanelen willen aanschaffen.
Hoe zit het met de bekabeling en de omvormer?
De zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer. Die omvormer kan op zolder geplaatst worden, maar het beste is om deze in een goed geventileerde ruimte te hangen. De omvormer moet zelf namelijk ook koelen. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement en hoe langer de levensduur van de omvormer. Er moet nog wel een kabel van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast
Wat is het verschil tussen zwarte en donkerblauwe zonnepanelen?
Qua rendement is er voor
in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder
opvallend. De donkerblauwe zonnepanelen hebben een aluminium lijst en die
vallen iets meer op. Wel is er een prijsverschil. Zwarte zonnepanelen zijn
duurder omdat ze andere cellen hebben en is de lijst en bevestigingsmateriaal
zwart gemaakt.