Je auto verkopen? Hier moet je op letten

Je auto verkopen? Hier moet je op letten

Als je voor het punt staat je auto te gaan verkopen, kan het goed zijn dat je vragen hebt. Hoeveel moet je voor de auto vragen? En hoe werkt het met betalingen? Wij hebben vast een aantal bruikbare tips op een rijtje gezet, om het verkoopproces je wat gemakkelijker te maken.

De waarde bepalen

Hoeveel jouw auto waard is hangt van een aantal factoren af. Meestal zijn prijzen van auto’s in de verkoop beïnvloed door het bouwjaar, de staat van de auto en de kilometerstand. Om een eerlijk idee te krijgen van wat jouw auto waard is kun je naar de dagwaarde kijken. Hiervoor moet je een kenteken check doen bij het RDW. Omdat het RDW een onafhankelijke partij is, krijg je zo puur op basis van de data van het voertuig een waarde te zien. Gebruik die waarde dan ook als basis, en kijk of je de prijs nog kunt veranderen op basis van andere factoren. Heb je bijvoorbeeld net een belangrijk nieuw onderdeel vervangen? Of een APK keuring gehad? Dan kun je dat meenemen in de uiteindelijke verkoopprijsbepaling. Ook de uitvoering van jouw type auto is een belangrijke prijs bepaler. Een auto van hetzelfde model met een luxueuzere uitvoering, zoals lederen bekleding, is natuurlijk meer waard dan een goedkopere uitvoering.

Geef een duidelijke en eerlijke omschrijving

Via welk platform je de auto ook verkoopt, er is altijd de mogelijkheid om de auto te omschrijven. Wees eerlijk over wat de staat en de reden van de verkoop. Noem alle specificaties en vergeet vooral niet de opties en extra’s te noemen. Een auto met meer opties en/of een betere motor is logischerwijs meer waard dan een goedkopere uitvoering. Doe daar dus je voordeel mee!

Maak van alle kanten duidelijke foto’s

Hoe meer foto’s je maakt, hoe minder je aan de verbeelding hoeft over te laten. Als iemand twijfelt over jouw auto op basis van de specificaties en afhaakt door een gebrek aan duidelijke foto’s, is dat een gemiste kans.

Voorkom verrassingen

Voor zowel de koper als de verkoper geldt dat er sprake is van verplichting betreft het melden van eventuele gebruikssporen. Als de versnellingsbak kuren heeft, dan ben je verplicht dat te melden. Maar andersom geldt ook dat de potentiële koper ook dient te vragen naar de staat van het voertuig.

Koper gevonden?

Is er een match met een koper en wil je afspreken? Geef de potentiële koper dan de optie tot een proefrit. Zorg voor de zekerheid voor een borg in de vorm van bijvoorbeeld een identiteitsbewijs. Als beide partijen klaar zijn voor de deal is het aan te raden om de verkoop digitaal te doen. De bedragen lopen al gauw in de duizende euro’s, dus contant geld is dan niet verstandig. Spreek bijvoorbeeld af bij een bank en zorg ervoor dat je de transactie te zien krijgt, of zelf kunt controleren. Zo voorkom je eventuele fraude, en bovendien zijn grote bedragen contant geld gewoon gevaarlijk. Niet doen dus!

Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.