Kapschuur als overkapping om in alle seizoenen van je tuin te kunnen genieten

Kapschuur als overkapping om in alle seizoenen van je tuin te kunnen genieten

Zoek je naar een overkapping die bij je tuin en de bouwstijl van je woning past? Dan is het plaatsen van een houten kapschuur een goed idee. Zo’n overkapping kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Deze schuur soort is handig in alle seizoenen. Vanaf de vroege lente tot diep in de herfst en zelfs bij relatief zachte winters kun je er onder genieten van je tuin. Zeker met een terrasverwarmer. En in hartje winter is het een geschikte opbergplaats voor je tuinmeubelen en je niet winterharde planten.

Wat is een kapschuur?

Deze schuur is samengesteld uit een achterwand en één of meerdere zijwanden, vooraan is de kapschuur is open. Zo heb je niet alleen een stijlvolle schuur maar ook een gezellige overkapping om van je tuin te genieten, ook als de weersomstandigheden tegenvallen. Zo’n schuur bestaat uit diverse materialen, modellen, uitvoeringen en afmetingen. Deze constructie beschikt over een hoge nok, wat het ruimtelijk gevoel nog aanzienlijk verhoogt. De juiste kapschuur kiezen is lang niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk is er altijd wel een exemplaar dat aan je verwachtingen voldoet.

Constructievorm van de schuur

Een kapschuur bestaat uit meerdere types. Deze constructie varieert van een klassieke schuur met een plat dak tot een model met een hellend dak en een opvallend hoge nok. Een schuur als deze kan meerdere functies, bijvoorbeeld als extra opbergruimte of als een stijlvolle en gezellige overkapping. Een duurzaam materiaal voor een kapschuur is ongetwijfeld duurzaam lariks Douglas met een lange levensduur.

Materiaal voor je kapschuur

Je hebt de keuze uit geïmpregneerd, zacht vurenhout of een duurzame en harde houtsoort zoals lariks Douglas hout. Onbehandeld en zacht vurenhout is goedkoop, weinig duurzaam en ongeschikt voor een kapschuur. Daarom is het beter om vurenhout vooraf een beschermlaag te geven met aangepaste beits, vernis of verf. Vooral duurzaam Douglas hout wordt vanwege zijn uitstraling veel gebruikt bij de bouw van kapschuren. Het betreft een Europese naaldhoutsoort die zich uitstekend laat bewerken. Behandeld Douglas gaat lang mee, gemiddeld 35 jaar en bij een regelmatig en aangepast onderhoud vaak langer. Onbehandeld krijgt deze houtsoort na enige tijd een stijlvolle, grijze kleur.

Alle voordelen op een rijtje

Een aantal voordelen voor een dergelijke schuur:

  • Vergroot je ruimtelijk gevoel: dat danken we aan de opvallend hoge nok, aan het hellend dak dat ver naar achter doorloopt en de open voorkant.
  • Veelzijdig te gebruiken: je kunt deze schuur niet alleen gebruiken als opslagplaats, maar even goed als terrasoverkapping om ook bij minder goed weer van je tuin te kunnen genieten.
  • Strak en landelijk karakter: dankzij het gebruik van hard lariks Douglas hout. Een schuur als deze is daardoor uitstekend geschikt in landelijke tuinen en bij een landelijke bouwstijl.
  • Heeft een multifunctioneel gebruik.
  • Geeft extra uitstraling aan je tuin.
  • Voor het plaatsen van deze schuren heb je geen vergunning nodig.
  • Meer lichtinval dankzij de opvallend hoge nok.
  • Laat je in alle seizoenen genieten van je tuin, zelfs in de winter.
  • De hoge nok is veel veiliger voor het plaatsen van terrasverwarming.

Het verschil tussen een kapschuur en een overkapping met zadeldak

Het grootste verschil tussen de twee is de vorm van het dak. In een kapschuur begint het dak hoog en helt ver naar achteren. Het zadeldak is driehoekig met een opvallend scherpe punt. Hierdoor is het zadeldak sterker en nog makkelijker te bouwen. Een overkapping met zadeldak mist de nok van de schuur. Beide opties zijn zeer geschikt als overkapping of luifel. Je uiteindelijke keuze hangt voornamelijk af van je persoonlijke smaak. 

Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.