Kleine woningrenovaties als verduurzaming

Kleine woningrenovaties als verduurzaming

Wil jij je woning verduurzamen, zonder grote en ingrijpende veranderingen? Dat kan! Er zijn een aantal kleine renovatiewerken waarmee je je woning kunt verduurzamen. In deze blog lees je welke renovaties je kunt laten uitvoeren om je woning te verduurzamen!

Je woning isoleren

Isolatie vormt de basis van een duurzame woning. Dankzij isolatie verlies je minder warmte en hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Dit zorgt ervoor dat je je CO2-uitstoot beperkt en je minder hoeft te betalen voor je energierekening. 

Veel mensen denken dat je voor het isoleren van een woning lang in een verbouwing zit, maar dat is dus helemaal niet zo! Voor een aantal isolatiemethodes is een grote verbouwing helemaal niet nodig.

Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de vloer, kruipruimte, spouwmuur, gevel en dak via de binnenzijde. Maar ook het plaatsen van kunststof ramen en het vervangen van de glazen door isolatieglas zijn mogelijk zonder grote verbouwing. 

Een groendak plaatsen

Heb je een plat dak of een licht hellend dak? Dan is het mogelijk om een groendak te laten aanleggen. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit verschillende soorten beplanting, waarmee de biodiversiteit wordt verhoogd. Ook draagt een groendak bij aan het afbreken van CO₂ in de lucht en heeft het goede isolerende eigenschappen. 

Laat zonnepanelen installeren

Heb je nog geen zonnepanelen op je dak? Dan is dit ook een klus die je kunt laten uitvoeren. Zonnepanelen zijn nog steeds een voordelige investering, waarmee je honderden euro’s per jaar kunt besparen! En daarnaast zijn ze ook goed voor het milieu, omdat je op een duurzame manier je eigen energie opwekt. 

Waterbesparende maatregelen in keuken en badkamer

In de keuken en badkamer kun je ook kiezen uit verschillende methodes van verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende kraan, douche en toilet. Hiermee breng je je waterverbruik al een heel eind terug. 

Je bespaart hiermee niet alleen op je waterrekening, maar ook op de energie die wordt verbruikt voor het verwarmen van het water.

Ben je op zoek naar een vakman voor woningrenovatie en verduurzaming? Of wil je graag meer informatie hierover? Op Bouwadviseur.be vind je meer informatie! 

Vervang verlichting door LED

Het vervangen van traditionele gloeilampen door led-verlichting is een eenvoudige, maar effectieve stap die je gewoon zelf kunt uitvoeren. Led-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en gaan veel langer mee. Ze zijn dus beter voor het milieu en je bent zelf ook nog eens goedkoper uit. 

Kies voor energiezuinige apparaten

Vergeet niet te kiezen voor energiezuinige, huishoudelijk elektrische apparaten. Zeker apparaten met een hoog energieverbruik, zoals de koelkast, wasmachine, oven en droger, kunnen een grote impact maken. 

Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.