Moderne keukens – gestroomlijnd koken

Moderne keukens – gestroomlijnd koken

Het is niet iedereen gegeven, maar sommigen zweren erbij. Een keuken die superstrak is, liefst greeploos ook; waar het moderne niet alleen de stijl betreft maar ook de bijzondere apparatuur die vaak nog als noviteit wordt gezien. Moderne keukens passen heel goed in appartementen omdat daar vaak geen echte historie te beleven valt. Zo’n gestroomlijnde keuken kan ook heel goed gecombineerd worden met een modern interieur. In dit artikel komen kort twee interieurstijlen aan bod die een moderne keuken goed verdragen en er wordt een serie kenmerken geschetst. De meest gebruikte materialen worden opgesomd en ook de zaken die zo’n keuken technisch uiterst modern maken.

Goede woonstijlen voor moderne keukens

Een eigentijdse keuken past in meerdere woonstijlen, alleen springen er wel echt twee uit waar zo’n keukenopstelling naadloos bij past. De minimalistische stijl deelt nogal wat overeenkomsten met de moderne keuken:

• Eenvoud

• Functionaliteit

• Strakke lijnen

En ook de industriële woonstijl doet het goed bij een moderne keuken. In dit geval om de:

• Nadruk op ruwe materialen

• Minimalistische ontwerpen

• Eigentijdse esthetiek

Hoe zien gemiddelde moderne keukens eruit?

Het ontwerp van bijna elke keuken wordt gedomineerd door een strakke en minimalistische vormgeving. Versieringen en ornamenten zijn slechts heel sporadisch toegestaan. Deze keukens kunnen echt glimmen en dat komt door het gepolijste hout, het aluminium en roestvrij staal en door het gebruik van glas en composietsteen. De geavanceerde apparatuur zie je zo min mogelijk, maar die is er wel. Bijvoorbeeld strakke inductiekookplaten en vaatwassers met energiebesparende functies. Her en der glanzen touchscreens voor bediening van apparatuur. Ook over de opslag bij dit soort keukens is goed nagedacht. Draaibare hoekkasten pakken elke centimeter ruimte; handige inbouw-opbergers groeperen keukengerei en specerijenpotjes. De moderne keuken kan zijn licht op twee manieren laten schijnen: functioneel en sfeer bevorderend. LED-verlichting is heel gewoon bij de moderne keuken. Werkplekken zoals kookeilanden worden extra belicht.

Materialen

Roestvrij staal wordt benut in de moderne keuken vanwege de duurzaamheid en omdat dit materiaal heel hygiënisch is. De strakke uitstraling draagt bij aan het modernisme. Glas is voorbehouden aan werkbladen, achterwanden en kastdeuren. Zo krijgt de keuken transparantie. Composietsteen is geliefd vanwege de krasbestendigheid en om de moderne kleurstellingen. Aluminium gaat vaak naar de details en geeft de keuken een genuanceerde uitstraling. En hout krijgt ook een plekje in de keuken, alleen lang zo overdadig niet als in een landelijke keuken. Vaak beperkt het hout zich tot de kasten zelf.

Ultramoderne apparatuur

Niet alleen stijl maar ook technische inhoud kan een keuken modern maken. Dan gaat het bijvoorbeeld om smart home-technologie; keukens met slimme thermostaten en op afstand bedienbare verlichtingssystemen; keukenapparatuur ook die aan je smartphone gekoppeld kan. Wie kookt, kijkt ook graag even tv of laat een leuk liedje klinken. Een moderne keuken kan in dat geval niet zonder een geïntegreerd multimediasysteem. En in deze milieutijden zijn zulke keukens ook uitgerust met waterbesparende kranen en energiezuinige apparaten. Tot de innovatieve keukenapparatuur behoren bij moderne keukens ook:

• Geïntegreerde wijnkoelers

• Inbouwkoffiezetapparaten

• Vacuüm-sealers

• Sous-vide machines

En een beetje een moderne keuken heeft steevast een inductiekookplaat. Want die is op tijd al ‘van het gas’ af.

Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.