Tips voor het nemen van een hypotheek

Tips voor het nemen van een hypotheek

Hypothecaire leningen zijn van veel dingen afhankelijk. Er zijn allerlei regels aan verbonden en er zijn ook allerlei uitzonderingen. Dit maakt het niet per se makkelijker om zo’n hypotheek goed te begrijpen. Gelukkig zijn er allemaal Tips voor het nemen van een hypotheek en hoe je met een hypotheek moet omgaan. De eerst tip gaat over woningverduurzaming. Je hebt niet altijd de hypotheek mogelijkheid om deze verduurzaming te ondersteunen. Is dit bij jou ook zo? Kijk dan eens naar een duurzaamheidslening. Het kan namelijk zo zijn dat je hypotheek wel mogelijkheden biedt voor verduurzaming, maar dat jij hier niet voor in aanmerking komt. 

Je arbeidscontract beïnvloed je hypotheek

Als je een leerarbeidsovereenkomst hebt, gebeurt er ook wat met de hypotheek. Als je een leerarbeidsovereenkomst hebt, heb je nog geen vast contract. Dit zien banken niet als iets positiefs, omdat ze dan minder zekerheid hebben over de de lening die ze aan jou geven. Je kan gelukkig nog steeds een hypotheek krijgen als je geen vast contract hebt, alleen wordt de bank dan wel wat strenger. De bank kijk of je vast of tijdelijk contract hebt. Heb je een leerwerkcontract, of je dan bij je huidige werkgever mag blijven werken. Ook zijn ze erg benieuwd naar je inkomen. Heb je nog vragen? Ga dan eens naar de hypotheek winkel

Kijk hoeveel jij boetevrij kan aflossen

Als de rente stijgt op de hypotheek is er een kans dat je boetevrij mag aflossen. De bank stelt daar dan wel voorwaarden aan. De bank wil namelijk zo min mogelijk risico lopen door jou en zoveel mogelijk geld aan je verdienen. De rente is een zekerheidje van de bank die ze aan je vragen als jij geld van ze leent. Hoe langer jij doet over aflossingen betalen, des te meer geld verdient de bank via rente aan jou. Om de bank de mogelijkheid te geven om aan jou te verdienen, mag je daarom maar een bepaald bedrag boetevrij aflossen. Dit bedrag is overal minstens 10% per jaar. 

Niet twee keer betalen bij de notaris 

Als je een hypotheek gaat afsluiten, betaal je bij de notaris de eigendomsakte van je huis en de hypotheekakte. Meestal kost dit ruim duizend euro. Als je ooit een grote verbouwing wilt doen, moet je weer terug naar de bank om extra geld te lenen. Als de bank vindt dat jij op zo’n moment te veel geld leent, sturen ze je nogmaals naar de notaris om een tweede hypotheekakte op te nemen. Echter als je terug moet naar de notaris moet je weer tussen de 600 en 800 euro betalen. Begin dus met een hogere hypothecaire inschrijving, zodat je niet twee keer naar de notaris hoeft. 

Je woning verduurzamen is steeds aantrekkelijker

Als je een hypotheek afsluit mag je eigenlijk nooit meer geld lenen dan jouw huis waard is. De verduurzaming van je huis is hier gelukkig een uitzondering op. Als je een hypotheek afsluit om je woning te verduurzamen mag je niet waarde van je huis maximaal lenen, maar dan komt hier nog 6% bij. Je mag dan 106% van de waarde van je huis lenen. Bovendien gaat volgend jaar een nieuw BTW-tarief gelden voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat is een tarief van 0%. Zo krijg je meer zonnepanelen voor minder geld. Bovendien zal je energierekening er ook van omlaag gaan en kan je zo dus kosten besparen. 

Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.