Verplichte dakisolatie in Vlaanderen: Alles wat je moet weten

Verplichte dakisolatie in Vlaanderen: Alles wat je moet weten

In Vlaanderen is dakisolatie al enkele jaren een wettelijke verplichting voor woningen. Sinds 1 januari 2015 wordt het ontbreken van dakisolatie beschouwd als een gebrek in het technisch verslag bij een conformiteitsonderzoek. Vanaf 1 januari 2020 kan een woning zonder dakisolatie zelfs ongeschikt verklaard worden. ​

Wat houdt de dakisolatieverplichting in?

De dakisolatieverplichting geldt voor alle zelfstandige woningen, waaronder eengezinswoningen, appartementen en studio’s, die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Daken met een oppervlakte kleiner dan 16 m² vormen hierop een uitzondering; bij dergelijke kleine daken wordt het ontbreken van dakisolatie als een minder ernstig gebrek beschouwd.

Minimale isolatienormen

Om aan de Vlaamse dakisolatienorm te voldoen, moet de isolatie een minimale warmteweerstand (R-waarde) hebben. Voor bestaande woningen is een R-waarde van minstens 0,75 m²K/W vereist. Bij nieuwbouwwoningen ligt deze eis hoger; daar is een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W verplicht.

Gevolgen bij niet-naleving

Als een woning niet voldoet aan de dakisolatieverplichting, kan dit leiden tot een ongeschiktverklaring van de woning. Dit betekent dat de woning niet langer verhuurd mag worden totdat de nodige verbeteringen zijn aangebracht. Bovendien kan het ontbreken van dakisolatie negatieve gevolgen hebben voor de energieprestatiecertificaatscore (EPC) van de woning, wat de verkoop- of verhuurwaarde kan beïnvloeden.

Financiële ondersteuning en premies

Om eigenaars te ondersteunen bij het isoleren van hun dak, biedt de Vlaamse overheid verschillende premies en financiële voordelen aan. Een belangrijke premie is de ‘Mijn VerbouwPremie’, die een percentage van de investeringskosten dekt, afhankelijk van het inkomen en de aard van de werken. Daarnaast geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor dakisolatiewerken bij woningen ouder dan 10 jaar.

Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.