Wat moet je weten als huurder bij brand?

Wat moet je weten als huurder bij brand?

Een brandverzekering afsluiten is in België en Nederland verplicht. Indien je als persoon meerdere huizen hebt, moet je per huis een brandverzekering afsluiten. Echter indien je je huis verhuurt, moeten de huurders die hierin wonen en hun domicilie hebben een brandverzekering afsluiten. Sinds 2019 moet een huurder brandverzekering wettelijk verplicht afsluiten. Indien je een huurcontract hebt dat al loopt sinds 2019, is een brandverzekering niet verplicht maar toch heeft ongeveer zo’n 95% van de huurders een brandverzekering afgesloten.

Waarom is een brandverzekering verplicht?

Een brand in huis kan sneller ontstaan dan je denkt. Indien de zon in een spiegel schijnt en deze spiegel op een brandbaar materiaal reflecteert voor een lange tijd, is de kans groot dat er brand zal ontstaan op het materiaal. Ook kunnen er kortsluitingen ontstaan of door stomweg een kaars te laten vallen kan heel je huis afbranden. Zoals je ziet, is brandverzekering echt wel een must. Als huurder moet je namelijk de woning in originele staat behouden en ben je aansprakelijk voor de schade aan de woning tenzij je kan bewijzen dat het niet jouw schuld was. Om dit toch te verzekeren dat je geen grote kosten hebt, zijn verzekeringen een grote aanrader.

Hoeveel kost zo’n brandverzekering?

De kostprijs van een brandverzekering hangt af van verschillende factoren. Het bouwjaar en de grootte van de woning alsook het materiaal en het adres. Hoe ouder het gebouw is, hoe groter de kans dat er brand kan ontstaan door slijtage. Ook de grootte is belangrijk. Hoe groter de woning, hoe meer oppervlakte waar er schade kan ontstaan. Hierdoor liggen de kosten hoger doordat er een groter oppervlak moet gedekt worden. Ook indien de woning uit veel hout bestaat, dat zeer brandbaar is, zal je verzekeringspremie stijgen. Als laatste kan je adres ook invloed hebben op de kost. Indien de woning namelijk in overstromingsgebied ligt, is er meer kans op schade en zal er dus een hogere premie moeten betaald worden. Je kan makkelijk brandverzekering vergelijken op online websites.

Wat moet er in de brandverzekering staan?

Brandverzekering gaat niet enkel om brand maar ook over overstromingen en dus waterschade. In alle brandverzekeringen vind je deze standaard dekkingen terug. Brandschade moet er zeker instaan aangezien de schade enorm kan zijn bij een brand van slechts enkele minuten. Ook waterschade is een must. Een lek kan snel ontstaan en je vloer, muren en plafond helemaal verwoesten waardoor zelfs de draagkracht van je huis in gevaar komt. Ook schade aan derden moet in de verzekering staan. Indien je woning namelijk grenst aan andere woningen, is de kans groot dat ook deze woningen schade zullen ondervinden.

Waarom moet ik vergelijken?

Je kan voor de eerste de beste brandverzekering gaan maar dan kan het zijn dat je ofwel te veel betaalt voor wat er maar gedekt wordt of niet alles wordt gedekt in de mate dat je wenst. Niet elke verzekering dekt namelijk hetzelfde. Sommige mensen willen dat alles gedekt wordt en kiezen dan voor de duurste verzekering maar indien jij niet alle bezittingen hebt in je woning die gedekt worden, heeft het geen zin hiervoor te betalen. Check dus zeker goed op voorhand voor wat je betaalt en of het wel nodig is. Zo spaar je geld en vooral veel zorgen uit.

Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.