Zo ontdek je gemakkelijk de grenzen van de percelen

Zo ontdek je gemakkelijk de grenzen van de percelen

Ben je binnenkort van plan om een schutting te plaatsen? Of heb je een andere verbouwing in of rondom het huis? Om veel onenigheid te voorkomen is het goed om te weten hoe de grenzen van de percelen loop. In dit artikel ontdek je snel en gemakkelijk de grenzen van je terrein.

Gebruik een kadastrale kaart

Met een kadastrale kaart ontdek je gemakkelijk hoe de grenzen rond een bepaald terrein lopen. Het is verstandig om de grenzen van de percelen geregistreerd te hebben. 

In sommige gevallen kom je erachter dat het terrein dat je gebruikt niet onder je eigen grondgebied valt. Dit komt wel eens voor als er bijvoorbeeld een schutting, tuinhuis of andere aanbouw is geplaatst dat niet bij de juridische grens hoort. Hiervoor kan je de gebruikersgrens aanpassen, waardoor je letterlijk het recht krijgt om letterlijk van het grondgebied gebruik te maken.

Er zit een kleine verschil tussen de kadastrale grenzen en de gebruikersgrens. De kadastrale grenzen zijn definitief vastgestelde grenzen, terwijl gebruikersgrenzen afwijkende gebruikende grenzen zijn.

Wil je de gebruikersgrens juridisch vastleggen? Dan is dit aan te passen, op voorwaarde dat het stuk grond op dit moment al gebruikt wordt, de betrokken partijen akkoord geven voor de grenscorrectie en het om een grondgebied gaat dat kleiner is dan honderd vierkante meter.

Het is verstandig om de gebruikersgrens juridisch vast te leggen. Bij een toekomstige verkoop gaat in dat geval vaststaan voor wie welk stuk grond is. Hiervoor moet je naar de notaris om de overdrachtsbelasting te laten tekenen.

Onduidelijkheid over de kadastrale grenzen

Is het nog steeds voor je onduidelijk hoe de grenzen lopen? In dat geval is het aan te raden om een landmeter langs te laten komen. Zo voorkom je dat er onduidelijkheid blijft ontstaan en er eventueel onenigheid gaat blijven.

De landmeter komt dus langs en laat zien hoe de oorspronkelijke grenzen lopen. Dit zijn de grenzen waar de oorspronkelijke partijen toestemming voor hebben gegeven. 

Een landmeter is een onafhankelijke deskundige die verslag uitbrengt van de landmetingen. Maximaal heeft de landmeter twee tot drie werkdagen nodig om een conclusie te trekken. De duur is afhankelijk van het oppervlakte, de datum van het ontstaan van de grens en de gemaakte inspanningen.

Tot slot brengt de landmeter verslag uit. Dit verslag wordt opgeslagen bij het Kadaster, zodat het wettelijk staat vastgelegd hoe de grenzen lopen.

2 tips bij een burenruzie over het perceel

Heb je met je buren onenigheid over de grenzen? Dan ben je zeker niet de enige! In Nederland komt ‘De Rijdende Rechter’ maar al te vaak van pas om de ruzies te beslechten. Hieronder lees je hoe je vooraf al de gemoederen minder hoog kan laten oplopen:

  1. Blijf altijd tolerant. In plaats van dat je direct de confrontatie opzoekt is het verstandig om tolerant te blijven, te kijken wat de oorzaak is het van het probleem en hier rustig over te hebben.
  2. Vaak focust men zich alleen op de negatieve momenten met de buren, maar vaak heb je ook leuke gesprekken. Hou daarom bij hoe de gesprekken daadwerkelijk verlopen. Mocht de onenigheid aanhouden dan kan je altijd nog juridische stappen ondernemen!
Extranetwonenvlaanderen

Reacties zijn gesloten.